A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából ült össze a Tamási KEF

Forrás: Tamási Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Tamási Város Polgármestere köszöntötte a megjelenteket a kábítószerellenes világnap alkalmából. Az ENSZ-közgyűlés 1987-ben arról döntött, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítják, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Ezen a napon a világ számos pontján szerveznek megemlékezéseket, közösségi eseményeket, koncerteket ismert közéleti személyiségek közreműködésével. Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját, és a UNODC területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja a nap megtartására. A kampány célja, hogy információt nyújtson, különösen a fiataloknak a kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatásairól, felhívja a figyelmüket egészségük megóvásának fontosságára. A 2021-es téma: „Ossz meg tényeket a drogokról, ments életeket!”

 

A jelenlévők elfogadták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (továbbiakban: KEF) ez évi munkatervét. Várhatóan szeptember végén tartják meg soron következő ülésüket, melyen tájékoztató hallható majd a városi egészségfejlesztési és drogstratégia kialakításának addigi eredményéről, illetve szakmai előadót is szeretnének meghívni.

 

Szaváriné dr. Bakonyi Lídia, a KEF titkára tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat egyedi támogatási kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a KEF-ek 2020. évi képzésének kiegészítéseként, a KEF-ek koordinatív tevékenységeinek és az ezen keresztül megvalósuló programjainak támogatására. A Minisztérium az igényt KAB-KEF-20-0012 azonosítószámon nyilvántartásba vette és annak támogatásáról döntött. A Tamási KEF 2020 novemberében pályázatot nyújtott be a Tolna Megyei Önkormányzathoz, a Tolna megyében működő KEF-ek támogatásán belül, városi egészségfejlesztési és drogstratégia elkészítése érdekében. A pályázati kérelem pozitív elbírálást nyert, melynek eredményeként a Tamási KEF 1.000.000,- Ft támogatásban részesül a megfogalmazott támogatási célok megvalósítása érdekében.

 

Aljegyző Asszony elmondta továbbá, hogy ez év januárjában döntött a képviselő-testület hatáskörében eljáró Tamási Város Polgármestere a stratégia megalkotásáról és ennek érdekében munkacsoport létrehozásáról. Májusban megalakult a 9 tagú munkacsoport, melynek munkáját egy külső szakmai tanácsadó is segíti. A munkacsoport célja a stratégia előkészítése a 2021. év végéig.

 

Végül Kitanics Márk klinikai szakpszichológus rendkívül színes és újszerű szemléletben tálalt előadását hallgathattuk meg A kábítószer személyiségre gyakorolt hatásáról.

  Kapcsolódó fájlok

  • világnap2021

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px