• 20 éves a KEF Szombathely

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    2021-ben lett 20 éves Szombathely MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma. A karácsonyi zsúfolt programok ellenére majdnem teljes létszámmal vett részt a tagság az ülésen. Az ülés különleges volt, hiszen ismét kihelyezett helyszínen voltunk, a formai keretet a KEF 20. születésnapja adta, melynek alkalmából kis meglepetéssel készültünk. Az ülés első részében Kelemen Krisztián elnök köszönte meg mindenkinek az egész éves kitartását és munkáját, valamint reményét fejezte ki, hogy jövőre is tudjuk folytatni a munkát hasonló lelkesedéssel és sikerekkel. Ezután a beadott pályázatokatról esett szó, melyet a kérelemzők pár szóban is bemutattak. A tagság egyhangúan megszavazta a beadott programtervezeteket. A szavazás után Tóth Balázs szakmai társelnök mondott köszöntőt: ő is megköszönte mindenki belefektetett munkáját, valamint kiemelte a szakmaiságot, ami számára nagyon fontos, és szeretné, ha ez is megmaradna, illetve fontos a közös cél és az, hogyan tudjuk segíteni egymás munkáját a jövőben is. Polgármester úr is velünk töltötte az estét, és rövid beszédében méltatta és megköszönte a Fórum áldozatos munkáját. Átadástra kerültek azok üzenetei, akik munka vagy betegség miatt sajnos nem tudtak velünk lenni ezen az estén. Mindenkinek boldog, békés ünnepeket és egy nyugodtabb, egészségesebb új évet kíván a Szombathelyi KEF!

  • Szakértői mozizás az AGORA SAVARIA Filmszínházban

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    A 2021. novemberi ülésünk formabontó volt, mert az az AGORA Savaria Filmszínházban tartottuk. itt először a tagság is elfogadta a Közgyűlés által is jóváhagyott Szombathely Megyei Jogú Város Drogellenes Stratégiáról szóló dokumentumát, valamint döntöttek a Diákönkormányzat és a Hívásfogadó Központ támogatásáról és az Agora Kulturálisés Médiaközpont NKft. 2022. évi tagfelvételéről. Ezt követően TOP-pályázat keretében 160 fővel együtt megtekintettük a Toxikoma című filmet. Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek!

  • Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok fennállásának 20. Jubileumi Konferenciája

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    A Szombathelyi KEF Elnök, Kelemen Krisztián KEF Elnök, Tóth Balázs KEF Szakmai Társelnök és az Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda vezetője, Szákovics-Varga Ildikó képviselte Fórumunkat a konferencián. A konferenciát videóköszöntőben Prof. Dr. Kásler Miklós és személyesen Dr. Müller Cecília nyitotta meg.

  • A nyári szünet után újra a szokásos időben, közgyűlés utáni pénteken ült össze a Fórum.

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    Az ülésen meghívott vendégek voltak a Narcotics Anonymous Önsegítő Szervezet tagjai, akik bemutatták a szervezetet és beszéltek saját tapasztalataikról is. Szó volt az elkészült SZMJV Városi Drogellenes Stratégiáról, melyet már a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, valamint az Egészségügyi Szakmai Bizottság is tárgyalt és elfogadott. A Stratégia várhatóan az októberi Közgyűlésen kerül majd véglegesen is elfogadásra. A Szombathelyi KEF pályázatot adott be a Vas megyei Önkormányzaton keresztül az EMMI-hez 2,9 millió forint értékben, melyben többek között cselekvési tervet, kortárs segítő képzést, munkáltatói drogprevenciós módszertan kidolgozását, szakmai továbbképzéseket és számos programot tűztek ki célül a KEF tagszervezetek. A pályázati elbírálás eredménye október végén várható. Az ülésen megtárgyalták a jelenlegi pénzügyi helyzetet és további programok támogatásáról döntöttek a tagok. Kelemen Krisztián, KEF Elnök és Tóth Balázs, Szakmai Alelnök megköszönte a drogstratégiában részt vevő szakemberek munkáját. A KEF Elnöke és Szakmai Alelnöke október 7.-én részt vesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának szervezésében megrendezésre kerülő, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok 20 éves jubileumi konferenciáján Budapesten.

  • KEF a Szentkirályi Búcsún

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    2021. augusztus 19.-én indult a Szentkirályi Búcsú idei rendezvénysorozata, amiben immár másodszor vettünk részt, mint szakmai kitelepülő. A KEF sátorban első nap a Szombathelyi Diákönkormányzat képviselőivel beszélgettünk. Mellettük a Humán Harmónia Alapítvány képviseltette magát. Ritával a lélekről és a Lélekfarmról beszélgettünk a sátorban, ahol az érdeklődőkkel önismereti és lélekfeltöltő játékot is játszott. Kitelepülésünk második napján a hőség ellenére is folyamatos az érdeklődés szakmai pilléreink munkája iránt. A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai szóróanyagokkal és fejtörőkkel, A Pálos Károly SZSZK dolgozói társasjátékokkal és színezőkkel felkészülve vártak mindenkit szeretettel!

  • Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 34. Országos Szakmai Konferenciája

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) a hétvégén, Szombathelyen tartotta meg a 34. Országos Szakmai Konferenciáját, melynek a Városháza közgyűlési nagyterme adott otthont. A szombathelyi lelki elsősegély telefonszolgálat, mint civilszervezet idén év elejétől tagszervezete a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyezetető Fórumnak. A KEF természetesen támogatta a rendezvényt, melyen a KEF Szakmai Társelnöke, Tóth Balázs és magam is tartottunk egy-egy szakmai előadást a KEF tevékenységéről és az együttműködési lehetőségekről. Kelemen Krisztián elnök záróbeszédében Polgármester Úr és önkormányzatunk nevében is megköszönte a szervezőknek és az előadóknak ezt a színvonalas három napos, szakmai rendezvényt és a továbbiakban is eredményes és kitartó munkát kívánt a telefonszolgálatoknak, akik önkéntes alapon végzik ezt a fontos, értékes és áldozatos munkát! Köszönjük nekik!

  • Ossz meg tényeket a drogokról, ments életeket!

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    Június 26., a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából tegnap Szombathely, Fő terén 15 órától standoltak a szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagszervezetei. A KEF szoros együttműködésben a Vas megyei Önkormányzattal dolgozik a városi drogellenes stratégia megújításán és az EMMI-től, az erre a célra kapott támogatásból valósult meg a tegnapi program. A rendezvényt Dr. László Győző alpolgármester és Kelemen Krisztián Elnök nyitotta meg, de ott volt Dr. Palotai Péter is a Vas megyei Önkormányzat képviseletében. Érdekesség, hogy idén a Városi Diákönkormányzat is csatlakozott, ezzel is jelezve, hogy a fiatalokat is foglalkoztatják a kábítószerrel kapcsolatos kérdések. A diákok a szakemberek segítségével összeállított interaktív tesztet is készítettek. Köszönjük a Vasi Ifjúságért Egyesületnek a szervezést!

  • Júniusban történt

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    Június első hetében ült össze újta a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, hogy megtárgyalja a kidolgozás alatt álló új, városi drogellenes stratégia jelenlegi állását. Burkali Bernadett szociológus, a szakmai munkacsoport tagja, részletes tájékoztatást adott a Szombathelyi Drogvilág 2021 kérdőív feldolgozásának állapotáról, a beérkezett adatok mennyiségéről, minőségéről, valamint elismerő szavakkal illette mindazokat, akik részt vettek abban, hogy a szombathelyi 5-13. osztályosok köréből 3300 kérdőív érkezett vissza. A primer és szekunder szempontok alapján a kiértékelés több hetet vesz igénybe. Drogprevenciós programokkal készülünk a Kábítószer-ellenes világnapra, melyen több KEF tagszervezet is kitelepül velünk Szombathely Fő terén. Kelemen Krisztián elnök megköszönte, hogy a szombathelyi intézmények segítették és folyamatosan segítik a KEF munkáját, köszönet jár ezért a pedagógusoknak, az osztályfőnököknek, az igazgatóknak és az intézmények fenntartóinak. Segítségükkel meg van alapozva a jövő stratégiája, hiszen az alap, a kiindulópont a jelenlegi helyzet, melyet ez a kutatás tárt fel. És köszönet jár a Vasi Ifjúságért Egyesületnek, valamint Tóth Balázs, KEF Szakmai Társelnök Úrnak, akivel az operatív munkát végezte a kutatás sikeressége és a megfelelő adatmennyiség beérkezése érdekében!

  • Áprilisban online üléseztünk

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    Megtartottuk áprilisi ülésünket részben szűk körben a Városházán, részben pedig online formában. A szakmai tanácskozás elején Stemler Mihály, mentálhigiénikus, addiktológus tartott előadást a jelenlegi, hazai kábítószer helyzetről és az új "Pikó" névre hallgató amfetamin származékról. Ezt követően a városi drogellenes stratégia kidolgozásának állapotáról tárgyaltak a résztvevők. Május első hetében juttatják el a Szombathelyi Tankerületi Központ és a szombathelyi középiskolák részére azt a 83 kérdésből álló droghelyzeti felmérést, melyet a városban tanuló 5-13. osztályos tanulóknak kell anonim módon kitölteni, hogy a városi kábítószer ellenes stratégia kidolgozását az ebből nyert felmérési eredmények tükrében tudják tovább fejleszteni. A kérdőív kitöltésben az iskolák igazgatóinak, a tanároknak, az osztályfőnököknek és a szülőknek a támogatására is számítanak, mivel nagyon fontos, hogy a felmérés által pontos képet kapjanak a szombathelyi kábítószerhelyzetről. A kitöltés határideje május 15.-e, de mivel online kell kitölteni, ezért az nem vesz igénybe több időt a diákok részéről, mint 15 perc. Az ülés végén szó esett a közelgő Kábítószer ellenes Világnap tervezett programjairól és a nyári szakmai programokról is.

  • Szombathelyen járt Dr. Zacher Gábor

    Forrás: Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szombathely

    2021. április 27-én Dr. Zacher Gábor Főorvos Urat köszönthettük itt Szombathelyen, személyesen, annak apropóján, hogy egy drogprevenciós online előadás felvétele történt meg. A programot a Szombathelyi GESZ Védőnői Szolgálat és a Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda valósítja meg az általános iskolák 7. osztályos tanulói körében. Az online előadás célja, hogy a kipróbálás időszakában (13-14 éves korban) felhívja a figyelmet a függőségek veszélyeire és segítséget nyújtson abban, hogy "Akkor és ott, mondj nemet!". Az online előadás 902 fő általános iskolai tanulót és több száz pedagógust, szülőt és szakembert fog elérni májusban. A program a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Ajánlott böngésző: Google Chrome 60.0.3112.113, Firefox 55.0.3 Ajánlott felbontás: 1366x768px